Brzo Rješenje

Razumijemo koliko je bitna brzina vraćanja web stranice u normalu.

Bezbjednost Prije Svega

Prije samog početka pobrinemo se za sigurnost i spas vaših podataka.

APIF – Spašavanje Hakovanog Web Sajta

Javili su nam se iz APIF-a sa problemom koji je trebalo riješiti što prije. Naime, web stranica im hakovana, ubačen malware koji je posjetice preusmjeravao na razne stranice sa oglasima.

Takođe, web sajt je od strane Google-a postao označen kao nesiguran i potencijalno štetan za sve posjetioce, što je gotovo u potpunosti zaustavilo posjete. Upozorenje o nesigurnosti je bilo prikazano svakom ko bi primio e-mail, poslan od strane nekog od uposlenika. Nakon prvog pristupa serveru i zaraženim fajlovima, vidjeli smo da se prvi breach (sql injekcija malwera) desila više od pola godine od pojavljivanja potpunog preuzimanja APIF web platforme.

Odmah smo pristupili pronalasku i odstranjivanju maliciozne skripte. Nakon nekoliko sati pažljivog pregledanja core fajlova na serveru, pronašli smo maliciozni kod koji je preusmjeravao ljude na druge stranice po ulasku na APIF web sajt. Nakon uklanjanja skripte, web stranica se vratila u normalu, međutim iz iskustva znamo da ovakvi kodovi obično imaju negdje dobro sakriven (često i na više mjesta) takozvani backdoor, koji nakon što obrišete skriptu, nakon određenog vremenskog perioda, ponovo ubrizga istu skriptu, na istu ili drugu lokaciju i tako vas vraća na isti problem.

To je bio slučaj i ovaj put. Nakon nepuna 24 sata, opet isti problem, web stranica zaražena, veliko upozorenje od Google-a. U naredna dva dana izvršena je detaljna inspekcija core datoteka na serveru i svi fajlovi su dobro pregledani i ocišćeni. Bitne datoteke su obrisane i zamjenjene novim, svježim kopijama.

Nakon ovog procesa, web stranica je vraćena u normalnu funkciju, malware je uspješno uklonjen i web sajt je uklonjen sa Google liste zaraženih i opasnih stranica.


Klijent:APIF AD - Agencija za posredničke, informatičke i finansijske uslugeUsluge:Uklanjanje Malware-a (Virusa)Godina:2020Veza:www.apif.net

Privacy Preference Center

bs_BABosanski